sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Rikka silmässä

Kukkapenkin muodon vaihteleminen eri vuosina ja sen vaikutus pihan ilmeeseen. Penkin muodon muotoutuminen tarpeen mukaan ja sen vaikutukset.


Valkoinen pioni_Maalaiskaupungin piha
Pioni

Alkupenkki 

Ensimmäinen kukkapenkki tässä pihassa on muuttanut muotoaan useita kertoja vuosien saatossa. Alkupenkki oli puolipyöreää muotoa tavoitteleva. Ja siihen istutettiin edellisestä paikasta mukana tulleet valkoiset kukat: pioni, akileija, suopayrttiä ja kiiltoleimuja. Uusia tuli päivänlilja ja punaiset keijunkukat.

Kukkapenkki
























Uusi muoto

Mutta eihän se nyt pitkään riittänyt, penkkiä piti laajentaa. Tehtiin pieni uloke kesäkeittiön viereen. Siihen istutettiin jaloangervoa, purppura pikkusydäntä ja muutama matala värililja. Lasten tuoma äitienpäiväruusu sai siinä sijansa myös.

Äitienpäiväruusu


Voihan surkeus, ihana pioni ei enää talvehtinut ja siitä suivaantuneena tuli uusi laajentaminen, uloketta levennettiin ja pitennettiin ja kapea osakin sai vähän lisää tilaa. Penkkiin tuli nyt kurjenpolvea ja nukkapähkämöä. Nukkapähkämö oli valitettavasti vain yhden kesän ilo. Tilalle tuli lisää kurjenpolvea.


Kukkapenkki


Kukkapenkin uusi muoto


Muna vai neljännesympyrä

Sadekesän jälkeen syksyllä innostuin taas muuttamaan penkin muotoa. Penkki pyöristyi ja siitä tuli suurin piirtein neljännesympyrän muotoinen.

Kurjenpolvi_Maalaiskaupunginpiha
Kurjenpolvipenkki























Mutta nyt tänä kesänä se ollut rikkana silmässä. Olen kiertänyt sitä kuin kissa kuumaa puuroa. Ja ärsyyntyminen kasvaa päivä päivältä. Vielä minä sille jotakin teen. Syksy on vasta alussa ja ensi kevätkin toivottavasti koittaa joskus.

11 kommenttia:

  1. Penkki selvästikin hakee paikkaansa ja uutta muotoaan. Inspiraatio iskee varmasti pian :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että tulee valaistuminen muodon suhteen, paikka on siinä missä se nyt on.

      Poista
  2. Penkin näkymä rikkana silmässä kuulostaa siltä, että idea on aloittanut muhimisensa ja sopivana ajankohtana se muuttuu aktiiviseksi toiminnaksi ja selkeiksi kasvivalinnoiksi. Tuttua täälläkin. Moni kukkapenkki ja istutusalue on lähtenyt pienestä ja on venynyt lahjakkaasti vähän joka suuntaan. Eikä loppua näy.

    VastaaPoista
  3. Kukkapenkin evoluutiota on hauska seurata! Inspiraatio on ihana moottori muutostöille! Iloa onnistumisillesi!

    VastaaPoista
  4. Nyt on hyvä aika laittaa istutuksia uusiksi. Joskus tuntuu ettei puutarhassa ole mikään muu varmaa kuin muutos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin. Heti arvelet, että nyt on toistaiseksi valmista, joku paikka kaipaa muuttamista.

      Poista
  5. Oli mukava katsella penkin muodonmuutosta. Minulla ei kumma ole ollut tällaisia ongelmia sen mallista ja muodosta. Mutta sitä enempi kasvien sijainnista . Nyt puhaltaa meillä suuret muutokset kasvien sijoittelun suhteen . Ennen minulla oli samoja lajeja muissakin penkeissä . Nyt haluan entistä enemmän niiden olevan samassa paikassa. Mukavaa seurata lopputulosta. Tai olikohan väärä sana lopputulosta. Koska omasta kokemuksesta tiedän se ei ole sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se tosiaan jännä miten joko paikka tai kasvit on tuon muutosajatuksen kohteena aina vähän väliä.
      Minulla tuo istutusalueitten tekemistä rajoittaa se, että en ole enää nuori, enkä kovin hyväkuntoinenkaan. Kaikki on pakko ottaa pienissä paloissa.

      Poista
    2. Kuule minäkin olen 64 vuotias ja nivelrikko painaa päälle raajoissa . Mutta ollaan sitkeitä. :-)

      Poista
    3. Sama vika rahikaisella, nimittäin nivelrikko. Ehdottomasti ollaan sitkeitä .-D

      Poista