torstai 6. syyskuuta 2018

Aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta

Kivikkoistutus on ikiaikainen haave, jota yritän toteuttaa. Sille ei pihasta löydy niin sanottua luontaista paikkaa. Rakentelen sitä, milloin minnekin.

Ensimmäisenä vuonna istutin muutaman maksaruohon koivun taakse kallion kotoihin. Siinä olisi ollut luontainen paikka, mutta se on ”syrjässä”, ettei se tuntunut ollenkaan mukavalta paikalta. Olen sen verran itsekäs, että haluan katsella sitä itsekin.

Uutta paikkaa etsiskellessäni kiinnitin huomion mäntyyn. Sen juurella ei nurmikko suostu kasvamaan. Joten arvelin, että siihen sen voisi perustaa. Tuumasta toimeen. Vähäinen nurmikko lähti helposti pois ja tilalle mullan ja hiekan sekoitusta. Kivet kuuluvat olennaisesti kivikkoistutukseen. Tällainen siitä tuli.
Kivikkoistutus

Näin kun kuvaa jälkikäteen katsoo huomaa, ettei se näytä yhtään luonnolliselta. Kasvit siihen kuitenkin istutin, eri lajeja maksaruohoja ja männyn juurelle Mantsuuriankärhön taimen.

Seuraavan kesänä ne olivat jopa hyvännäköisiäkin. Ja kukkivatkin ihan niin kuin piti. Nyt se alue in ihan surkea.

Maksaruohoja















































Tänä kesänä rakentelin sen tuon pihalle ilmestyneen ison kiven juureen. Kasvit siitä vielä puuttuvat. En oikein tiedä mitähän siihen laittaisi. Nuo maksaruohot ovat kyllä ihan kauniita silloin kun kasvoivat ja kukkivat hyvin.

Uusi kivikko

Saahan nähdä, saako Maalaiskaupungin piha kivikkoistutuksensa vai ei? Ja muuttuuko vielä jotenkin?

18 kommenttia:

  1. Toivotaan, että mikäli seuraavat istutukset tulevat, ne myös menestyvät hyvin <3 Ihanaa viikonloppua Sinulle <3

    VastaaPoista
  2. Tämän kesän kuivuus oli varmaan syynä männyn juuren kivikkoistutuksen repsahtamiseen. Jos et ole hävittänyt aluetta, se voi olla ensi kesänä taas sellainen niin kuin pitääkin. Kivan näköinen tulee uudesta kivikkoalueesta. Iso kivi on hieno! Itse laittaisin tuohon eri aikoihin kukkivia maksaruohoja. Mieti, minkä tyyppisistä kivikkokasveista pidät ja ala sitten tutkailla lajikevalikoimaa. Alue on melko pieni, niin ei liikaa eri lajeja, ettei tule sekavan näköinen. Kukintaa saisi kuitenkin olla pitkin kesää. Esittelehän sitten alue myös valmiina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole hävittänyt männynjuuresta. pidän maksaruohoista ja niitä toivoakseni tulee...

      Poista
  3. Minäkin halusin aikoinaan kivikon ja sellaisen toteutenkin, kiviä kuljettelin milloin mistäkin. Nyt vuosien kuluessa rikkaruohot ovat saaneet yhä enemmän vallan, tuntuu toivottomalta pitää hyvännäköisenä. Nyt olenkin sitten vähitellen istuttanut siihen isompia kasveja, jotka pärjäisivät paremmin. En vielä halua luopua kivikosta, kivet ovat ihania!

    VastaaPoista
  4. Minäkin luulen, että tämä kesä helteineen on suurin syy männynaluspenkin tilaan. Älä siis vielä luovu toivosta. Olen istuttanut mehitähteä kivikkoiseen ja kuivaan paikkaan. Ne näyttävät menestyvän ja ovat hauskan näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehitähteä olen itsekin miettinyt, en ole vain saanut hommattua.

      Poista
  5. Kääk, aina ei voi voittaa. Tiedän tunteen, olet yrittänyt parhaasi ja tulos on sitten mitä on. Vaan ei kannata luovuttaa. Uutta matoa koukkuun ja lopulta onnistut 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeillaan uutta paikkaa ja uudistetaan vanhaa niin saadaan ehkä kaksi yhden sijaan.

      Poista
  6. Blogissani on sinulle haaste. Käy kurkkaamassa ja nappaamassa, jos vain kiinnostaa.

    VastaaPoista
  7. Uuden kivikkopenkin runko näyttää hyvältä! Siitä tulee varmasti hyvä.

    VastaaPoista
  8. Mitä jos laittaisit isohkoja kiviä ensin männyn ympärille ja sitten taas kivireunus ja taas uusi. Näin saisit multakerrosta suuremmaksi kivien välissä ja mäntyn runko ei peity multaan . Sanomalehtikerros pohjalle ja sitten multaa . Varmasti viihtyy kasvit.

    VastaaPoista