maanantai 10. syyskuuta 2018

Haaste: "Millainen puutarhuri olet?"


Sain "Millainen puutarhuri olet?" -haasteen Rikkaruohoelämää-blogista Haasteen on laittanut liikkeelle Pauliina Kukka & kaali -blogista.

Pauliina antoi haasteen liikkeelle laittaessaan kaksi vaihtoehtoista mallia kertoa siitä, millainen puutarhuri haasteen vastaanottaja on. Ensimmäisessä mallissa hän on laatinut otsikoiden alle 4-5 vaihtoehtoa, joista voi valita itseään parhaiten kuvaavan. Toisessa mallissa haastettu voi omin sanoin kuvailla puutarhuriuttaan Pauliinan antamien otsikoiden viitoittamana. Pauliinan kysymysmalleihin pääset ylläolevasta blogilinkistä.

Olen hyvin iloinen tästä haasteesta. En koe itseäni varsinaisesti puutarhuriksi, enkä miellä pihaani puutarhaksi. Mutta haluan silti ottaa vastaan tämän haasteen ja teen sen vapaamuotoisesti, vaikka Pauliinan vastausvaihtoehdot ovat tosi hauskoja ja mielenkiintoisia.

Puutarhasuunnittelu

Suunnittelu minulle tärkeä juttu. Alkuun suunnittelu ei varsinaisesti ollut kuin ajatus siitä, että tuohon autioon voikukkaviidakkoon on saatava muutos, pian. Halusin suojaa pihan ympärille ja varsinkin kadulle päin. Ja kukkapenkki on saatava. Myöhemmin tein oikein suunnitelman paperille, toteutuksessa tahtoo tulla improvisoitua. Uusi suunnitelma tuli tehtyä myös paperille ja sen jopa toteutin melko tarkasti. Muuten tahtoo aina tulla innostuksen puuskia, joita sitten täytyy toteuttaa.


Perhosangervo





























Ostokset

Ostoksia tulee tehtyä melko paljon netistä, myös taimia. Se on kohtuullisen suunnitelmallista. Puutarhamyymälässä teen myös heräteostoja joskus. Olen siis hyvin suunnitelmallinen ostaja… olosuhteiden pakosta, kun asun täällä takkuisten takana. Täällä valikoimat ovat hyvinkin rajalliset, enkä pääse sinne suureen maailmaan puutarhaostoksille.

Työkalujen säilytys

Säilytän pieniä työkaluja säilytyslaatikoissa noin periaatteessa. Kun on menossa joku projekti, työkalut ovat levällään työmaalla. Ajattelen aina, että nyt olen järjestelmällinen ja korjaan pois, kun lopetan työn. Mutta huomaan, ettei taaskaan niin käynyt. Talveksi kerään kyllä ne pois ja vien isommat varastoon.

Minä hyötytarhurina

Keskustaan muuton jälkeen en ole hyötytarhailua juuri harrastanut, satunnaisia ruukkukokeiluja lukuun ottamatta.
Valkokirjokanukka






























Kitkeminen

Ahkerasti, ahkerasti, no ei kyllä. Teen sitä lähinnä pakosta, kun haluan siistiä istutuksia. Siksi käytän kuorikatetta ainakin pensasalueella.

Puutarhapuuhat

Rakastan kukkia, katselen niitä mielelläni ja yritän kuvata niitä, mutta en ole mikään valokuvaaja. Yritän rakennella kauniita istutusalueita ja täydennysistutan mielelläni saadakseni mieleisiä. Välillä onnistaa aika mukavasti, mutta usein tuntuu, ettei tullutkaan hyvä. Uudistaminen tuntuu olevan minun juttu. Joten kaivelua ja mullan kuskaamista riittää. Istuttaminen on mukavaa, ellei ole jo aivan uupunut muista hommista. Kivet ja betonilaatat eivät ole kovin kevyitä minun voimille, mutta aina ne kuitenkin siirtyvät, kun on tarvis. Kukkasipuleita täytyy saada laitettua syksyisin.

Puutarhan tyyli
Tyyli, hmm, mitähän tuo nyt mahtais olla. Taitaa olla ihan oma, varsin boheemi.



























Kasvivalikoima

Kukkivat pensaat ovat tausta ja runko, pidän myös puista, mutta pieni piha asettaa rajoituksensa. Pääosassa ovat kukkivat kasvit ainakin toistaiseksi, perinteisiä perennoja ja sipulikukkia, vähän uutta ja vähän vanhaa.

Minä ja sää
Aurinkoinen ja lämmin on minun sää, mutta sadetta kasvit tarvitsevat toisinaan, Eli päivällä aurinkoa ja yöllä sadetta tarpeen mukaan.
Suhtautuminen vuodenaikoihin
Kesä on minun vuodenaikani, en pane pahakseni muitakaan vuodenaikoja. En vain enää tahdo kestää kylmää, enkä välitä lumestakaan, paitsi kasvien suojana.

En tiedä kenelle haasteen heittäisin, niin laitan sen näin yleisesti bongattavaksi.

En kopioi koko haastetta tähän. Haasteen pohjan löydät Pauliinan blogista Kukka ja kaali.  Mutta tässä tämä vapaamuotoinen osa:

"Kerro vapaamuotoisesti millainen puutarhuri sinä olet. Olisi kiva, jos käsittelisit aihetta alla luettelemistani näkökulmista – tai sitten jollakin aivan muulla tavalla, joka kuvastaa juuri sinua.

Puutarhasuunnittelu
Ostokset
Työkalujen säilytys
Minä hyötytarhurina
Kitkeminen
Puutarhapuuhat
Puutarhan tyyli
Kasvivalikoima
Minä ja sää
Suhtautuminen vuodenaikoihin


Kerro haastessa kuka sinut haastoi, ja että haasteen laittoi liikkeelle Pauliina Kukka&Kaali -blogista."

7 kommenttia:

  1. Olipa mukava kun vastasit tähän haasteeseen. On tosi mielenkiintoista tutustua sinuun ja kuulla miten samanlaisia, mutta kuitenkin niin erilaisia me puutarhaharrastajat olemme. Jään seuraamaan blogiasi :)

    Oikein hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Mukava tutustua sinuun pikkuisen paremmin. Olet aika uusi bloggaaja, niin ei ole postausten kauttakaan vielä ehtinyt tulla kattavaa näkemystä puutarhapersoonastasi :) Kivat vastaukset! Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  3. Kivat vastaukset. Minä sain juuri tämän haasteen, saa nähdä miten minä siitä selviän.

    VastaaPoista