torstai 9. elokuuta 2018

Pihaprojekti keinun paikka vaihtuu ja yllytyshulluusPihaprojektina on keinun paikan vaihtaminen ja yllättävän istutusalueen tekeminen keskelle pihaa. Uusien kasvien ja puutarhasomisteiden hankkiminen oli ohjelmassa.

Keinun paikka vaihtuu 


Taas oli aloitettava alusta. Nostin pois siirrettävät kasvit ja ”istutin” osan ruukkuihin ja siirsin varjoon. Osan laitoin vain vesiastioihin odottamaan hetkeksi.
Viininpunaiset tulppaanit
Nuo tulppaanit vain ovat niin ihania, että on pakko kuvata

Voi sitä urakkaa. Valepenkissä kasvoi vaikka mitä ja maa oli savista ja ikävää. Kaivoin jonkinmoisen kaivannon, ”reunustin” sen lankuilla, tasasin hakkeella ja laitoin katekankaan, jonka päälle laitoin puiset ritilämatot.
Puutarhakoriste kaivo
 Sain kaivon äitienpäivälahjaksi tyttäreltä

Taimia oli pakko päästä istuttamaan välillä, istutin Palavaa rakkautta ja ruusujuurentaimet. Välillä piti levätä ja tiirailla mitä pihalla tapahtuu. Jotain kukkia sain kuvatuksi.

Kesäkuun 12 päivän kuvasatoa

Yllytyshullu 

Juhannukseksi saatiin keinu paikoilleen

Istuskelin tyttäreni kanssa keinussa ja katselimme pihaa. Sanoin, että olen kyllä koko ajan haaveillut puutarhakaaresta, mutta se ei tunnu istuvan oikein mihinkään. Jostakin kasvista oli vielä puhetta ja sanoin, että eipä ole enää paikkaa. Tyttö siihen, että onhan tuossa tuota lääniä vielä, vaikka kuinka paljon.  Minä rupesin nauramaan ja mies siihen, että tuota nurmikkoa on kyllä vieläkin aivan liian paljon.

Minäpä katsoin toisesta toiseen ja tuumasin, sepä vain passaa, tehdään tuohon keskelle pihaa istutusalue. Ja siitä se taas lähti.

Niinhän sitä sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, Istuin keittiön pöydän ääreen tekemään piirroksia istutusalueen pohjaksi. Meillä kasvialueet ovat pääosin kaarevia ja niin olisi myös tämä uusi. Tarvittiin myös mittauksia ulkona. Suunnitelma tuli hahmolleen ja maastoon siirtäminen alkoi.

Reunaan laitettiin nauha erottamaan istutusalue nurmikosta. Alun perin alueesta piti tulla yhtenäinen, mutta työn edetessä mies ilmoitti haluavansa väliin polun. Niinpä siihen tehtiin polku. Aluetta kaivellessa löytyi suurehko kivenmurikka, jonka halusin pois. Tarvittiin miesvoimaa sen siirtämiseen. Halusin kuitenkin säilyttää sen pihalla. Se siirrettiin aidanteen viereen.

Nyt sain sen haluamani puutarhakaarenkin. Ja kaaren läpi kävellessä katseenvangitsijaksi pensas. Tulihan siitä kokonaisuudesta iso, mutta ainakin nurmikkoalue väheni.

Vihdoinkin köynnöskaari ja yllätys kivi...
Kaaren juureen istutin kärhöjä, myös Mantsuriankärhön. Leveämpään osaan tuli Helminukkajäkkärää, Hopeamarunaa, Palavaa rakkautta ja korkeaa Jaloangervoa. Kapeampaan puolestaan laittelin keskelle Perhosangervoa ja reunoille Hopeatäpläpeippiä ja Nepalinhanhikkia. Katseenvangitsijaksi valikoitui Valkokirjokanukka. Syysistutuksena laittelin erilaisia tulppaanin sipuleita ja liljoja.

Maalaiskaupungin pihan syksy
Maalaiskaupunginpiha valmistautuu talveen.
1 kommentti: