tiistai 7. elokuuta 2018

Hillitöntä kaivamista ja taistelua Maalaiskaupungin pihassaTerassin rakentaminen aloitetaan tänä kesänä. Kevättalvella pyydettiin tarjoukset ja saatiin myös, valittiin tekijä, mutta mitään ei tapahtunut. Uusi yritys ja uusi valinta.

Valkoiset ja siniset lemmikit
Valkoiset ja siniset lemmikit kukkivat pihlajan alla

Kevät tuli ja alkoi hillitön kaivuhomma. Aidanteen istutusalue vaatii totista työtä, vähän apua jälkikasvultakin. Välillä nousi ”mukavan” isoja kiviä. 

Hupsis, mitä niille tehdään. No tontti on ylempänä kuin tie, no katu, joten tontin laita on jyrkkä ja hankala. Multa valuu alas.

Jipii, nyt on kiviä, pengerretään. Kaivutyön edetessä pengerryskin etenee.

Rakennetaan penger rinteeseen
Pengerrys


Terassin tekoa sai odotella ja hermot alkoivat kiristyä, oli nimittäin kuitenkin päädytty lasitettuun. Tekijöitä oli näin ollen kaksi ryhmää: pohjan ja lattian tekijät ja erikseen lasituksen asentajat.


Työt alkavat


Vihdoin työt alkoivat ja ilmoitin heti, että haluan takaoven edessä olevat 50x50 betonilaatat itselleni jatkokäyttöön ja samoin perustusten kaivussa lähtevän rakennushiekan. Päätin käyttää osan niistä keinun alustan tekoon ja osalla suurentaisin kesäkeittiön alustaa. Keinunalusta oli joltisenkin työläs saada tasaiseksi. Se tuli siihen koivun alle ja koivu oli alempana kuin piha, joten siinä oli rinne. Kunnon kiveys tueksi ja hiekalla tasaiseksi, onnistui.

Puutarhakeinun alusta

Nauhukset
Nauhuspenkki

Pojat tekivät terassinpohjaa ja minä tyttö jatkoin omia juttujani.
Laajensin nauhuspenkin soikeaksi keinunalustan mittaiseksi alueeksi.
Uusin ja laajensin kesäkeittiön alustaa ja samalle tein kukkapenkkiin siivekkeen pihalle päin. Sen vieritse tuli polku pihlajien alle, siis kukkapenkin ja kesäkeittiön väliin. Kukkapenkkiin tuli uusia kasveja, päivänlilja, pikkusydän, jaloangervo ja muutama taimi kurjenpolvea.

Kukkapenkki

Aidanteen istutus


Pojat saivat vihdoin perustukset tehtyä 

Terassin pohja

ja pääsin istuttamaan taimia aidanteeseen. Olin hankkinut niitä pari kolme lisäämään niin sanotusti kadunvarren suojausta, mutta huomasin, että niitä oli enemmänkin ylimääräisiä. No ei se mitään, istutin kolme suoraan pensasmaahan ja loput kadunvarteen sopiviin väleihin.

Istutettu heisiangervoaidanne
  Ja uurastus palkittiin, taimet maassa ja alue katettu. 
  

Loppusiivous ja mitä siitä seurasi


Lasituksen valmistuminen kesti pitkälle syksyyn, mutta valmistui viimein. Järjestelimme pihalla paikkoja ja ennen kaikkea siivosimme pois rakentamista jäänyttä ylimääräistä tavaraa. Siirsimme keinun paikoilleen. Ja siitäkös riemu repesi: ei sitä voi siinä pitää, se on näköesteenä ja minun yksityisyys kärsii, kun te istutte siinä ja katsotte minun pihaan. Pyysimme asianomaista vähemmän ystävällisesti poistumaan pihaltamme.

Myöhemmin lupasin siirtää keinun seuraavana kesänä toiseen paikkaan.

Rakennettu lasiterassi
Terassi valmistui ja tuli talvi.1 kommentti: