tiistai 7. elokuuta 2018

Maalaiskaupungin pihan vuosi 2013



Piha heräili pikkuhiljaa, sinne tänne istutetut pikkusipulit aloittivat kukintansa, lemmikit jasmikkeen alla ja kurtturuusun juurella kukki muutama valkovuokko.

valkoinen lemmikki
Lemmikit jasmikkeiden alla


Kesä 2013 oli rauhallisempaa aikaa tai miten sen nyt ottaa. Keväällä siirrettiin keinun päästä juhannusruusu naapurin rajalle. Juhannusruusun tilalle istutettiin Lapinnauhus. Sen kukkavarren kasvamista ja kehittymistä oli mukavaa seurata.

Lapinnauhus

Naapuri tarjosi kuunliljojaan, oli jakamassa, otin tarjouksen vastaan. Istutin ne valepenkin, ruusujuurten jatkoksi. Ruusujuuripenkissä kukoistivat luonnonkukat, puna-ailakki, päivänkakkara ja harakankello.


päivänkakkara ja harakankello
Luonnonkukat



Kurtturuusut ja muut pensaat


Katselin kurtturuusupensaita ja totesin harmikseni, ettei kahden edellisen kesän harvennusleikkuut olleet juuri auttaneet. Päätimme tehdä radikaalin ratkaisun ja hävittää ne kokonaan. Naapurin mies auttoi rajalla olevien pensaiden juurakoiden ylös kaivamisessa. Oman pihan perällä olevan kaivoimme itse ylös. Juhannusruusu vaihtoi jälleen paikkaa, tuli sen paikalle.
Tornionlaakson ruusun istutin kahden pihlajan väliin. Pihlajien alla oli jo alkanut levitä lemmikki ja idänsinililja.

Kesän mittaan oli pakko vähän muuttaa pensasistutusaluetta. Lumipalloheisi ja pari pensashanhikkia istutettiin siihen ja alue muutettiin yhtenäiseksi ja ympäröitiin antiikkitiilillä. Jäi vähän kesken, kun väsähdettiin. No kesä se on ensikesäkin.

Jasmikepensas
Jasmikepensas

Mitä tilalle?


Halusin jotain näkösuojaa naapuriin päin. Vaihtoehtoja mietittiin pitkään ja hartaasti. Viimein päädyttiin lännenheisiangervoon ja vapaasti kasvavaan aidanteeseen. Tilasimme taimet seuraavaksi kevääksi.

Keinahtelee 


Nimittäin terassin lattia. Sille on pakko tehdä jotakin pikapuoliin, no mietitään. Taloyhtiö uusi naapureiden väliset aidanpätkät. Paremminkin ne olisi voinut tehdä, mutta näillä mennään. Poika ja miniäntekele toivat äitienpäiväruusun ja se pääsi ruukkuun terassin kulmalle.

Pojalta ja tyttöystävältä äitienpäiväruusu.

Kesäkuun lopusta pitkälle elokuuhun kukkapenkki kukoisti.

Kiiltoleimu

Suunnittelua ja päätöksiä 


 Syksyn mittaan terassin laudoitus antoi periksi ja joku räsähti poikki. Keväällä se on sitten uusittava. Sitä pohdiskeltiin puoleen ja toiseen. Meistä ei kummastakaan olisi sen tekijäksi eikä poika ehdi omilta töiltään. Oli kysyttävä tarjouksia. Terassista tulisi koko asunnon mittainen, entinen oli noin puolet.

Talvella, kun siitä oli puhe, siskolikka tuntui pitävän itsestään selvänä, että tulee lasitettu. Meillä se ei ollut käynyt mielessäkään. Katselin toki kuvia lasiterasseista ja ihastelin niitä, mutta ei kai meille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti