perjantai 18. tammikuuta 2019

#MUOVITONARKIHAASTE – TARTUTHAN SINÄKIN TÄHÄN!?!


















Tämä on alkuun laittanut Satu Villa Kotiranta -blogissa, seuraavin sanoin ” Päätin toteuttaa tämän haasteen kolmessa vaiheessa – ja haastan sinut osallistumaan kanssani muovittomamman arjen tavoitteluun! 


Mitä tämä sitten tarkoittaa?"

VAIHE 1 – POHJATYÖ: MUOVIKUU / TAMMIKUU 2019

Tammikuun ajan tarkastellaan rehellisen raadollisesti, kuinka paljon muovia menee kuukaudessa roskiin. Tammikuun aikana ei muuteta kulutustottumuksia, vaan ostetaan edelleen ne aivan samat tuotteet, mitä jokaisena muunakin kuukautena.
Tammikuu on myös aikaa tutustua muovin kierrättämiseen – olen itsekin oppinut melkoisesti viime kuukausien aikana! Hyvät ohjeet kierrätyksen aloittajalle löytyy Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n sivuilta – sekä lista paikkakuntasi Rinki -pisteistä, jonne voit jatkossa muoviroskat viedä.
Motivoidakseni teitä haasteeseen, keräsin itse jo joulukuun aikana kaikki muoviroskat erilliseen roskikseen, jotta näemme omin silmin muovin määrän kuun lopussa.
Lopputulos oli aika hirveän suuri kasa muovia, mutta olin jo henkisesti valmistautunut järkyttymään – ja sitä kautta löytämään entistä enemmän tarmoa jatkaa valitsemallani tiellä.

VAIHE 2: TARTUTAAN TOIMEEN – VAIHTOEHTOJEN HELMIKUU 2019

Helmikuun ajaksi otan perheemme kauppareissut omalle vastuulle. Aion käyttää aikaa enemmän kaupassa ja tutkia vaihtoehtoja:

Mitä tuotteita pystyn ostamaan ilman pakkausmuovia tai edes pienemmällä muovimäärällä? Kuinka paljon on hintaeroa muoviin ja muuhun pakkausmateriaaliin pakatuilla tuotteilla? Löytyikö tuotteita, joita ei edes myydä muutoin kuin muovipakkauksessa? Joudunko kuinka paljon muuttamaan kulutustottumuksiani saavuttaakseni muovittomamman arjen?
Ihmettelyjä ruokakaupasta, kommentteja haasteeseen ja vaikka muovittomia tuotelöytöjä saa jakaa somessa tunnisteella #muovitonarkihaaste. Ehkä saamme myös tuotteiden valmistajia / jälleenmyyjiä havahtumaan muovittomiin vaihtoehtoihin?!

VAIHE 3: TERVETULOA MAALISKUU – MUOVITTOMAMPI VUOSI 2019

Vaiheen kaksi havaintojen pohjalta teen lupaukseni, miten aion tulevaisuudessa kulutustottumuksiani päästäkseni mahdollisimman pieneen muoviroskan määrään.
Teen ainoastaan sellaisen lupauksen, jolla kulutustottumukseni muuttuvat, muovijätteen määrä vähenee ja johon todella aion sitoutua – en vain vuodeksi 2019, vaan tuleviksi vuosiksi.
KUKA LÄHTEE KANSSANI KOKEILEMAAN?!
Aiheeseen palataan haasteen edetessä täällä Maalaiskaupungin piha –blogissa ja Pienen pienen Farmin blogissa sekä alkuperäisessä osoitteessaan ihanassa Villa Kotiranta -blogissa, mutta sen vaiheita voi seurata myös Instagramissa tunnisteella
 #MUOVITONARKIHAASTE.

SINÄ, JOKA ROHKENET TARTTUA KANSSANI TÄHÄN HAASTEESEEN:
  • Hihkaise alle kommentteihin ja tule jakamaan havaintojasi niin täällä blogissa kuin Facessa ja Instagramissakin. Seuraan mielenkiinnolla, millaisia havaintoja te teette haasteen edetessä – ja millaisiin muutoksiin päädytte!
  • Jaa kokemuksiasi ja ajatuksiasi somessa tunnisteella #MUOVITONARKIHAASTE, jotta voimme löytää helpommin toisemme somen ihmeellisessä maailmassa.
Haasta myös ystäväsi – varsinkin juuri se kaveri, joka ei koskaan ole pysähtynyt tämän aiheen ääreen!

JOUKOSSA ON VOIMAA!




19 kommenttia:

  1. Heti kun paikkakunnalle tuli se ainoa muovinkeräyspiste, niin meidän roskakaapin lajittelu meni uusiksi. Muovijätteen määrä oli oikeasti se suurin. Todellakin hämmästytti, kuinka paljon vähemmän sekajätettä syntyi lajittelun jälkeen. Metalli-, lasi-, kartonki, bio- ja keräyspaperijätteen jälkeen ei jää oikeastaan paljon mitään muuta. Lajittelu todellakin kannattaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle lajittelu on ikiaikainen perinne. Muovin erilliskeräilypiste on ollut vasta vähän aikaa, mutta heti aloitin erottelun.

      Poista
  2. Muavin määrää oon ihimetelly monta kertaa. Sitähän o roskapussit ihan täynnä. Enoo hoksannu meilläpäi eres muavinkeräyspistettä. Täytyypä kattua.

    VastaaPoista
  3. Meidän tienoolla on muovinkeräyspiste ja sinne tulee vietyä isommat pakkausjätteet. Ensisijaisesti vältän muovipakatun ostamista, mutta aina se ei ole mahdollista! Hyvä haaste!

    VastaaPoista
  4. Tänne tuli muovinkeräyspiste muistaakseni viime keväänä. Silloin pohdittiin isännän kanssa, pitäisikö alkaa erotella muovikin, mutta se sitten jäi. Ehkä suurin kysymysmerkki siinä oli epäselvyys siitä, miten tarkasti muovijäte pitäisi pestä ennen kuin sen voi viedä keräyspisteelle. Pienempi kysymysmerkki oli tilan puute. Keittiön allaskaappiin on jo mahdutettu neljä eri kierrätysastiaa, eteisen kaappiin pahville ja paperille isommat laatikot. Mihin mahtuisi vielä muoville omansa? Kulutustottumuksia olemme hiljalleen muuttaneet ja mm. lihaa tai kalaa ostamme usein lihatiskiltä, jolloin mukana tulee muovipakkauksen sijaan paperikääre. Kyllähän tässä silti olisi meilläkin petrattavaa. Pitääpä katsoa, saisiko jollain konstilla järjestettyä kotiin muovinkeräykselle oman pisteensä. Kiitos muistutuksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan. Katsotaan nyt miten tämä minun #muovitonarkihaaste etenee.

      Poista
  5. Kierrätän kaiken pakkausmuovin, jonka saa järkevällä vaivalla puhtaaksi. Vaihdoin keittiön ison roskiksen muovinkeräysastiaksi, koska sitähän suurin osa roskasta on. Pirusti sitä tulee, mutta yritän kyllä vähentää.

    VastaaPoista
  6. Meillä meni lajittelu uusiksi heti kun muovinkeräyspisteet tulivat, menee jo tottumuksella pakkausmuovi erilliskeräykseen ja helppo viedä samalla kun toimittaa sinne pahvit, lasit ja metallit. Siihen kyllä pitäisi kiinnittää huomiota että muoville voi olla vaihtoehto. kaupassa en ota maksullista muovikassia, käytän omaa mukana olevaa kestokassia. Kaupan hedelmäpussin otan joko vihreänä maatuvana pussina tai tavallisena ja kerään siihen kissanpissan. En tykkää käyttää siinä muovia mutta vaihtoehtoja ei oikein ole, pitää kestää jäteastiassa joitain viikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtoehtoisesti pakattujen löytäminen on haasteellista, mutta katsotaan kuinka käy.

      Poista
  7. Kierrätämme pakkausmuovin tunnollisesti. Taloudessamme syntyvän muovin määrä on hurja ja sitä täytyykin viedä ahkerasti kaupassakäynnin yhteydessä keräyspisteeseen. Hyvä puoli on se, että sekajätettä tulee muovikierrätyksen aloitettuamme huomattavasti vähemmän.
    Otan kuitenkin kaupassa käydessäni yleensä muovisen ostoskassin, koska en tiedä mihin muuten pakkaisin sekajätteet. Kertakäyttömuovin vähentäminen on erittäin kannatettava aloite. Seuraan mielenkiinnolla mahdollisia oivalluksia ja vinkkejä sen suhteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, meilläkin aiemmin ostettiin muovipusseja kauppareissuilla juuri samasta syystä: roskapusseiksi sekajätteelle! Todettiin tovi sitten, että vaikka muovipusseja ei ole ostettu ainoatakaan useampaan kuukauteen, emme ole kertaakaan joutuneet tilanteeseen, ettei roskapussia sekajätteille olisi löytynyt: muovipusseja kertyy kotiin ilman kauppakassejakin esimerkiksi leipien pakkauksissa. Pienempi pussi tosin kuin oikea roskapussi tai ostoskassi, mutta hyvä mieli näidenkin pussukoiden hyötykäytöstä! :) Kertaakaan ei ole haitannut, että pikkupussin kanssa hieman useammin joutuu kantamaan roskapussin roskapönttöön!

      Poista
  8. Muoviputelit yms. viemme muovinkeräyspisteeseen, muovisen kauppakakassin ostan vain hätätapauksessa, isot leipäpussit yms. kierrätän roskapusseina; eipä juuri muuta tällä hetkellä. Pyykkiä pestessä katselin hyllyllä olevia pesuainepakkauksia, jotka olivat kaikki muovisia, aionkin seuraavaksi palata pahvisiin. Täytyy muutakin miettiä....

    VastaaPoista
  9. Tsemppiä haasteeseen, Tuula! :) Mielenkiinnolla odotan, kuinka paljon muovia teillä kertyy kuukaudessa (ihan huomaamatta!) ja millaisia teidän talouteen sopivia ratkaisuja helmikuun aikana löytyy!

    VastaaPoista