torstai 31. tammikuuta 2019

#MUOVITONARKIHAASTE - 1 OSA

Muovikuu/tammikuu, 
tarkoitus oli olla muuttamatta kulutustottumuksia tammikuun aikana ja tartoittaa kuinka paljon kuukauden aikana kertyy kierrätettävää muovia, Hieman teki jo mieli kokeilla vähentämistä. Ostin kuitenkin entiseen malliin ja vain vähän vilkuilin jo valmiiksi vaihtoehtoja. Inhoan sitä, että hedelmät pitää pakata muovipussiin ja ostan banaanit irtonippuna, en pakkaa mihinkään. Muut irrallisina myytävät hedelmät ja vihannekset pakkaan paperipussiin.

Onko kaikki pakattu muoviin.
Kaikki on pakattu muoviin






































Muovin kierrätys


taloudessamme on ollut arkea heti, kun sen keräyspiste paikkakunnalle saatiin. Harrastan kierrätystä kymmenien vuosien kokemuksella. Inhoan äärimmäisyyteen asti sitä, että kaikki tungetaan sekajätteisiin. Myös kompostointi on ollut osa elämääni, kunnes muutin nykyiseen asuinpaikkaan. Täällä se ei ole ollut mahdollista, ei edes biojätteen erilliskeräys, kunnes se tuli pakolliseksi pieniinkin taloyhtiöihin. Biojäteasian olen nykyään järjestänyt uudelleen, harrastan bokashointia. Kerron siitä täällä.


Kierrätettävien muovien merkit.
Muovin merkit






























Muovipakkauksia merkitään muovilaadun mukaan erilaisilla merkinnöillä. Yläkuvassa on kierrätykseen kelpaavien muovilaatujen merkit.

Kauppakassi meillä on ollut jo pitkään käytössä, en tiedä mistä materiaalista se on valmistettu, mutta keskokassi jokatapauksessa. Lisäkasseinakin on välillä kangaskasseja.

Ja tässä se on, tammikuun muovisaalis ja meidän taloudessa on kaksi aikuista.


Tammikuun aikana kertyneet muovipakkaukset.
Tammikuun muovit
Järkyttävän iso määrä muovijätettä kahdelta aikuiselta ihmiseltä. Miten teillä?


9 kommenttia:

  1. Kaksi lasta ja kaksi aikuista tuo on meidän viikon muovien määrä. Kyllä se järkytti kun aloitti keräämisen ja konkreettisesti näki miten paljon muovia kertyy. Kaupassa valitsen hedelmille maatuvan hedelmäpussin jota voi käyttää kotona biojätepussina tai tavallisen muovipussin. Kestohedelmäpussin hankkimista olen miettinyt, muistaako sen ottaa kauppaan mukaan.
    Kierrätys kannattaa kaikin puolin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti vaatii totuttelua, kestokassien käyttö, niin ostoskassin kuin hedelmäpussin käyttökin. Mutta jos on tietty kassi ostoksille ja sen sisällä tuo hedelmäkassi niin eiköhän se mukaan tule.

      Poista
  2. Kyllä tuota muovijätettä tulee paljon. Noin pitkälle en ole vielä päässyt, mutta kerään kyllä kaikki muovit ja vien kierrätykseen. Muovikasseja en ole ostanut vuosiin. Meillä on aina oma kassi mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma kassi on hyvä juttu. Minulle kierräty on ollut sydämen asia kymmeniä vuosia ja ilahduin tosi paljon, kun pääsi kierrättämään myös muovin.

      Poista
  3. Minäkin aloitin muovin kierrättämisen. Jonkun verran uudelleenjärjestelyä se vaati, mutta sain kuin sainkin allaskaappiin sopimaan vielä muovillekin oman astian. Ihan kaikkea en erottele: laitan sekajätteeseen sellaiset muovit, jotka vaatisivat kunnon saippuapesua, ja ne, missä ei selkeästi näy muovilaadun osoittavaa merkkiä. Ensimmäinen muovikassillinen muovijätettä kertyi reilussa viikossa, eli aika paljon sitä meidänkin taloudessa kuitenkin tulee. Isäntä ei ole vielä täysin mukana muovin kierrätyksessä, mutta sovimme niin, että hän voi jatkaa entiseen malliin ja minä erottelen. Uskon kyllä, että pikkuhiljaa hänkin alkaa huomaamattaan lajitella. Niin siinä on käynyt muidenkin kierrätettävien kanssa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvä srategia, pakottamalla kun miesten kanssa ei pääse mihinkään. Ei se meilläkään ole aukotonta, tärkeintä on, että suurinosa tulisi kierrätettyä.

      Poista
  4. Meillä kerätään ja toimitetaan sellaiset muovit keräyspisteeseen, jotka voi tunnistaa sopiviksi. Ei siis sitä mustaa muovia ja onkohan muuta? Vältän kovasti muovipakatun tavaran ostamista. Esimerkiksi lihan ja kalan pyrin ostamaan tiskistä paperiin käärittynä. (Voidaan hävittää polttamalla) Juomaksi käytetään vettä ja mehua kestopulloissa. Seuraavaksi suunnittelen virkkaavani kevyet verkkopussit hedelmille. Paljon voisi vielä kehittää asiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä muovin välttämisessä kehitettävää riittää. Mutta onneksi on alkanut tulla taas 'muotiin' kartonkipakkaukset. Nuo virkattu verkkopussi hedelmille on upea ajatus. Meilläkin on onneksi liha- ja kalatiski, josta voi ostaa irtotavaraa. Siinä on myös jotain leikkeleitä.

      Poista
  5. Kiitos tärkeästä blogitekstistä. Meidän tavallisten kuluttajien tulee välttää muovituotteiden kulutusta, ja mitä täytyy hankkia, se tulisi kierrättää. On kuitenkin hienoa, että erityismuoviosien tuotannossa voidaan jo käyttää kierrätysmuovia ja biohajoavaa muovia. Yllätyin tästä tiedosta.
    https://muovicenter.com/koneistuspalvelut/

    VastaaPoista