maanantai 3. kesäkuuta 2019

Suuntana omavaisuus ja puutarhan marjat

Kesäkuu ja uuden omavaraisuuteen liittyvän yhteiskirjoituksen julkaisemisaika on tullut. Omavaisuutta tavoittelevat bloggaajat kirjoittavat kerran kuussa yhtä aikaa julkaistavan kirjoituksen omasta omavaraisuudestaan, pyrkimyksestään omavaisuuteen, edistymisestään, sen iloista ja suruista, haasteista ja riemun hetkistä. Lisäksi meillä on aina yhteinen teema, josta kirjoitamme kukin omasta lähtökohdastamme. Tällä kertaa teemana on puutarhan marjat. Lopussa on sarjan julkaisijoiden linkit.

Maalaiskaupungin pihassa on marja-asia aivan niin sanotusti lapsen kengissä. Maalaiseukkona ajatus siitä, että marjoja viljelisi kaupungissa, oli pitkään aivan vieras. Tietysti omakotitontilla voisi ollakin marjapensaita ja ehkä pieni mansikkamaakin, mutta eihän nyt mitenkään rivitalon pihassa.

Onneksi sekin on muutettavissa. Tarvitaan vain joustavuutta ajatteluun ja kokeilunhalua. Pienessäkin pihassa on mahdollista kasvattaa puutarhamarjoja. Marjapensaita voi istuttaa yksittäin ja ryhmiin, aidanteeksikin ja jopa lavaan ja isoihin ruukkuihin. Mansikka, karpalo, puolukka ja lakka kasvavat lavoissa, kunhan kasvualusta ja olosuhteet ovat sopivat.Marjoja Maalaiskaupungin pihaan

Maalaiskaupungin pihaan marjapensaita on vihdoinkin tulossa. Saskatoon on jo viime kesänä istutettu pensasalueen laitaan.  Se näyttää talvehtineen ihan hyvin ja kukkii nyt ensimmäisen kerran. Kovin, kovin vaatimaton se vielä on.Uusina tulokkaina kokeiluun tulee nyt marjasinikuusama. Kaksi pensasta saa paikkansa pihan uudejjeen määritellyssä takarajassa.Näillä pensailla on nyt päästävä alkuun.  Mansikka-amppeli etsii paikkaansa vielä.

Eteneminen

Kasvilava on asetettu paikalleen ja täytetty. Alle tuli syksyllä kerättyä kasvinjätettä ja kasvualustaksi bokashilla parannettua vanhaa ja uutta multaa, lisä terästyksenä biohiili. Siemenet ovat vielä kylvämättä, toivottavasti ehtii vielä.Perunoita on istutettu pariin sankkoon kokeilumielessä, vielä en ole uskaltanut siirtää niitä ulos.  Pensastomaatit ovat sankoissaan ja saavat kasvaa lasiterassin suojassa.  Munakoiso jää myös kasvamaan lasiterassille, mutta ananaskirsikka muuttaa kesäkuussa pihalle.Varovaista etenemistä on tapahtunut ja kesän edetessä nähdään miten kasvatus onnistuu vai tuleeko täydellinen fiasko. Fiasko on mitä todennäköisintä, koska lavakauluksen paikkakin piti vaihtaa kesken kaiken. Ja muutenkin paljon, paljon menee uusiksi. Siitä myöhemmin.

Linkit:


20 kommenttia:

 1. Kasvaako sinulla siis lakkaa lavakauluksessa? Minuakin kiinnostaisi viljellä, mutta olen ajatellut että se jos jokin on paikkauskollinen ja vaatii suon kasvaakseen. Täytyypä tutkia asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kasva, mutta kyllä se kai mahdollista on. Tarvitsee vain järjestää suo-olosuhteet.

   Poista
 2. Kuulostaa siltä, että rivarin pihalle tulee oikea marjakeidas! Tuosta marjasinikuusamasta sellainen sananen, jos se ei ole kasvatettavana tuttu, se saattaa pumpsauttaa itsensä yllättävän isoksi, joten kannattaa varata sille tilaa sen mukaan :) Meillä on 2 puskaa ja ne ovat nyt pumpsauttaneet itsensä niin isoiksi, että joutuu harkitsemaan josko toista siirretään ensi vuonna. Tuli laitettua kaverit vähän turhan lähelle toisiaan.

  VastaaPoista
 3. Oletko aiemmin käyttänyt kasvatuslaatikoissa biohiiltä? Mä laitoin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja jännityksellä odotan näkyykö ero jossain :)

  VastaaPoista
 4. Samaa mietin tuosta marjasinikuusamasta... sillä en tiennyt siitä kasvavan jättiläistä ja nyt kolme pientä pensastani valtaavat aika tavalla alaa.

  VastaaPoista
 5. Paljon olet ehtinyt kasvattaa. :)

  VastaaPoista
 6. Saskatoon on meilläkin hankintalistalla, toivottavasti saat siitä maistiaiset jo tänä vuonna :)

  VastaaPoista
 7. Biohiiltä tuntuu menevän nyt yhden sun toisenkin kasvualustoihin. Jään kiinnostuneena seuraamaan miten se vaikuttaa, jospa sitä vaikka itsekin ensi vuonna.

  VastaaPoista
 8. Hieno taimikavalkadi ja mielenkiintoisia marjaistutuksia sinulla siellä meneillään!

  VastaaPoista
 9. Kyllä rivarinpihalla voi kasvattaa jonkinverran. Meilläkin oli kaksi mustaviinipensasta ja omenapuu. Nyt on jäljellä enää omenapuu. Me kun ostettiin mökki niin silloin poistimme pensaat. Naapureille sitä vastoin on pari pensasta ja omenapuut. Jotkut kasvattaa myös raparperiä. Sisällä lasituksessa voi sitten kasvattaa aika paljon kaikkea. Mukavasti sinullakin on siellä lajikkeita ja muutoksia kuule tulee itsellenikin koko ajan. Iloisia onnistumisia sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu tilasta tietenkin, kuinka paljon voi kasvattaa. Kiitos toivotuksista.

   Poista
 10. Heippa, löysinkin vasta blogisi pariin:) Tuota biohiiltä aion itsekin jossakin vaiheessa kokeilla. Kiva nähdä onko sillä vaikutusta. Lavat ovat käteviä. Meillä kasvaa mm. pensasmustikat ja mansikat lavoissa ja saamme niistä mukavasti satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lavoissa on mukava ja helppo kasvattaa monenlaista. Saahan nyt nähdä miten biohiili vaikuttaa.

   Poista