keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Kesän ensimmäinen puutarharetki

Lauantaina osallistuin kesän ensimmäiselle puutarharetkelle. Olen tähän saakka harrastanut pihaa yksin ja omissa oloissani. Yhden ainoan kerran olen osallistunut puutarhabloggaajien tapaamiseen, mutta muuten puuhailen yksin. Kuluneena talvena tulin liittyneeksi useampaankin puutarhoihin ja pihan rakenteluun keskittyneisiin facebook-ryhmiin. Löysin kuin vahingossa paikallisen puutarhaseuran ryhmän. Ryhmässä mainostettiin seuran retkiä. Tulin ottaneeksi ne puheeksi työkavereitten kanssa. Pihanlaitosta innostunut työkaveri innosti kovasti liittymään seuraan ja lähtemään mukaan retkelle.


Retki Viherlandiaan Jyväskylään

Retkelle lähti iloinen ja innostunut joukko puutarhaharrastajia. Me ensimmäiset kyytiin nousijat kipusimme autoon 5.30 ja lähdimme liikkeelle. Auto täyttyi vähitellen ja varsinainen matka alkoi. Olin tietysti vähän jännittynyt, mutta iloinen puheensorina hälvensi sen pian. Ajelimme Vaajakoskelle, jossa pysähdyimme aamiaiselle. Pian jatkoimme matkaa ja tulimme ensimmäiseen varsinaiseen kohteeseen, joka oli Terttu ja Pekka Montosen yksityispiha. Kyseinen piha on valittu OmaPiha-lehden kauneimmaksi pihaksi vuonna 2011.

Kaunis ja huolellisesti suunniteltu ja toteutettu piha. Kadulta pihaan tullessa huomaa tulleensa upeaan viimeisteltyyn pihaan. Heti upeitten tiilisten portinpielien yläpuolle pihatien yli on kaari, jota koristaa erikoinen piippuköynnös.Etupihalla on havuja ja suuren tasaisen kiven päälle asetettu kivilyhty.Kärhöt kasvavat talon seinustalla.Alas pihalle johtavat massiiviset puuportaat. Ja eteen avautuu upea piha-alue. Paljon upeita yksityikohtia ja rajattuja kukkapenkkejä ja istusalueita. Rajauksissa ja  reunuksissa on käytetty erilaisia materiaaleja hyvinkin vaihtelevasti, mutta kaikki sopivat hienosti yhteen. 


Muotoon leikatut havut olivat todella upeita. Kiviä ja puuta oli upeasti yhdistetty istutusaluetten koristelussa.

Pihassa on paljon kuunliljoja, joista erikoisin oli valkoinen kuunlilja.

Retki jatkui Jyvästylään, jossa vierailimme Taimitorilla, siellä valitettavasti satoi niin paljon ettei kameran ulkoiluttaminen tullut kysymykseen. Matka jatkui Viherlandiaan, josta löytyi muutama taimi: Niedonkurjenpolvi, Komea maksaruoho ja ajuruoho.Viimeksi vierailtiin Tommolan tilalla Leivonmäessä. Taimisto on keskittynyt perennoihin, joita siellä on valtavat valikoimat. Minun itsehillintäni toimi kiitettävästi ja mukaan tarttui vain tummakurjenpolvi.18 kommenttia:

 1. Tosi kivoja tuollaiset retket! Minäkin puuhailen yksikseni puutarhajuttuja, kavereissakaan ei ole puutarha"hulluja", joten johonkin puutarhaseuraan tms liittyminen olisi varmaan mukavaa.

  VastaaPoista
 2. Kauniita kuvia ja pihoja. Tuollaiset retket ovat varmaan mukavia.

  VastaaPoista
 3. Olipa teillä antoisa retki. Upea tuo ensimmäisen pysähdyksenne puutarha leikattuine havuineen.

  VastaaPoista
 4. Teillä oli hyvä reissu ja mukavia hankintojakin teit. Ensimmäisen pysähdyksen puutarhasta saa joistain kuvista vähän japanilaista vaikutelmaa. Ehkä se tulee juuri noista muotoonleikatuista havuista, suurista kivistä ja selkeistä, hillityistä kasvivalinnoista. Hieno piha! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 5. Montosten pihalla olen itsekin muutamia vuosia sitten vieraillut ja se on todella rakkaudella ja huolella tehty ja kaunis.

  VastaaPoista
 6. Olette ehtineet paljon yhdessä päivässä. Tommolan tila on melkoinen puutarhurin aarreaitta.

  VastaaPoista
 7. Teilloli hiano reissu, vaikka saret oliki riasana. Mullon onneksi pari puutarhahullua pestistä. Niiren kans voi puhua samaa kiältä :) Ei oo tullu itte liityttyä puutarhaseurahan, pitääs kyllä.

  VastaaPoista
 8. Hieno piha oli! Itsekin olen useassakin puutarharyhmässä facebookissa. Aina sieltä jotain ideoita ja neuvoja saa!

  VastaaPoista