perjantai 28. kesäkuuta 2019

Miten puutarha vaikuttaa terveyteen?

Suuntana omavaraisuus sarjan bloggaajat ovat nyt päätyneet tutkiskelemaan puutarhan vaikutusta terveyteen.  Mielenkiintoisia näkökulmia on odotettavissa jälleen. Linkit muihin aiheesta kirjoittaviin on tämän jutun lopussa. Tervetuloa tutustumaan.Omaa pihaani ei oikein voi kutsua varsinaisesti puutarhaksi, koska kysymyksessä on vain pieni rivitalopiha. Pienuudestaan huolimatta sillä on tavattoman suuri merkitys hyvinvoinnilleni.  Rakastan kukkia ja nautin niiden katselemisesta ja tuoksuista. Kukkivat kasvit ovatkin siksi suurimmassa osassa pihan kasvillisuutta. Keväällä odotan malttamattomasti ensimmäisten sipulikukkien ilmestymistä.

Pihalla on myös vaatimaton kesäkeittiö, oikeastaan vain puulla toimiva kesähella, jonka kantena on valurautainen parilapannu. Silti siinä on mukava laittaa ruokaa, muun pihalla oleskelun lomassa. Ruokailemaan pääsee lasiterassille suojaan sateelta ja toivottavasti tämä kesänä jo liialta auringoltakin. Ruokaan liittyen piha saa toivottavasti myös syötäviä kasveja,  marjoja nyt ainakin aluksi.

Pihalla puuhailu on tavallaan pakopaikka arjen paineista, joita tuo vielä toistaiseksi vaativa työ ja miehen omaishoitajuus. Kaipaan omaa hiljaista rauhaa ilman metelöivää televisiota, vaativia työkuvioita ja lepoa myös hoivaamisestakin.  Hoidan ja hoivailen miestäni mielelläni, mutta on pakko myöntää, että tunnen väsymystä välillä. Pienetkin onnistumiset pihassa tuovat suuren onnen ja ilon tunteen. Ja se auttaa jaksamaan eteenpäin.

Pihan hoitaminen on hyötyliikuntaa, jota tarvitsen ehdottomasti. Sen avulla pysyn edes jonkinlaisessa fyysisessä kunnossa. Juuri tänä kesänä pihaliikuntaa on ollut ja tulee olemaan aivan ylenpalttisesti. Jostakin syystä olen huono lähtemään esimerkiksi lenkille vain pelkän lenkkeilyn vuoksi. Johonkin selkäytimeen on iskostunut ajatus, että lähtemisellä pitää olla joku todellinen tarkoitus, päämäärä.

Linkit muihin postauksiin:

KorkealaPienenpieni farmi, CaramelliaRiippumattomammaksi, Sarin puutarhat, Tsajut, Sorakukka

14 kommenttia:

 1. Hyvä että muistutit kesäkeittiön käytöstä! Grilli löytyy täältäkin mutta emme ole sitä vielä käyttäneet, viime kesänä kun oli maastopalovaroitus voimassa melkein koko ajan. Nyt voisikin ottaa sen käyttöön.

  Yhdysvalloissa on tehty tutkimusta sairaalapuutarhojen käytösä. Siellä on joissain edistyksellisissa sairaaloissa oma puutarha henkilökunnan ja potilaiden käytössä. Hoitohenkilökunnan taukotilana puutarha tarjosi merkitsevästi paremman palautumispaikan kuin tavanomainen kahvihuone. Pienelläkin pihalla voi siis olla iso arvo hyvinvoinnin edistämisessä.

  Omasta tekstistäni unohdin kokonaan tuon fyysisen kunnon osa-alueen. Nautin kevään mittaan tavattomasti siitä kun huomaa että lihasvoimat kasvavat vähitellen kun puutarhahommat lisääntyvät. Täällähän on mäkinen maasto, vaakasuoraa pintaa ei ole oikein missään joten isojen kottikärryjen kanssa välillä melkoista rehkimistä. Jospa sitten ensi vuonna laittaisi koiran vetohommiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha ja vaikka pienempikin piha on tosiaan omaa luokkaansa palautumista ajatellen.

   Poista
 2. Totta kirjoitit, että pihalla on monenlaisia vaikutuksia sekä mieleen että fyysiseen olemukseen. Tuohan onnistumiset tässäkin asiassa paljon tyydytystä. Omaishoitajuus on varmasti myös hyvin raskasta ja siitä haluaa välillä lomaa. En tiedä, miten itse jaksaisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole vielä fyysisesti kovin raskasta, mutta henkisesti kyllä.

   Poista
 3. Piha on oiva pakopaikka. Joskus sinne voi paeta jopa itseään ja omaa elämäänsä, ottaa kaikesta lomaa ja keskittyä vain siihen hetkeen ja niihin kasveihin.

  Omaishoitajuus on rankkaa. Paljon voimia <3

  VastaaPoista
 4. Piha se on pienikin piha, kenties vain täydemmäksi rakkautta luontoa kohtaan pakattu <3

  VastaaPoista
 5. Puutarhalla on uskomattoman suuri vaikutus mielentilaan ja henkiseen jaksamiseen. Sitä pitäisi käyttää enemmän sairaaloissa ja erilaisissa hoito- ja palvelulaitoksissa hyödyksi. Itselläni on myös tuo sama, että ei vain huvita lähteä lenkille eikä varsinkaan kuntosalille. Eikä onneksi tarvitsekaan, kun puuhastelee ahkerasti puutarhassa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sairaaloiden ja hoito-ja palvelulaitosten yhteyteen perustettavat puutarhat, vaikka pienetkin olivat tosi hyvä juttu.

   Poista
 6. NIin totta, puutarhalla ja luonnolla on suuri vaikutus sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen, siihen voi riittää jopa muutama kukkapurkki sisällä.

  VastaaPoista
 7. Kun haluat lähteä lenkille niin ota päämääräksesi koti mutta vasta tietyn kilometrinmäärän jälkeen. Näin pakollinen päämäärä löytyy. Ajan kanssa tuostakin ajattelutavasta voi päästä irti. On toki eriasia näkeekö tarvetta haluta siitä irti. Itse tein tuota aiemmin myöskin ja nyt voin lähteä tienvierelle palloilemaan tai polkupyörällä kylälle ilman mitään syytä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä keino, täytynee kokeilla. Nyt on tosin tuota pihaharrastusta yllin kyllin.

   Poista