torstai 18. huhtikuuta 2019

Kanat omavaraisuutta parhaimmillaan vai onko?

Omavaraisuus bloggaajien ryhmä kirjoittaa jälleen, tällä kertaa mielenkiintoisia näkökulmia kanan pidon iloista ja haasteista omavaraisuuden näkökulmasta. Kevään tullen yhä useamman omavaisuudesta kiinnostuneen mieleen tulee kananpidon aloittaminen.  Ja mikäpä siinä, kanat ovat mukavia ja kiinnostavia seurattavia ja ilmeisesti kohtalaisen helppojakin. Lisäksi omien kanojen munat ovat maukkaita.

Kana tepastelee pihalla

Mutta, mutta kanat eivät ole lemmikkieläimiä

Kanat ovat tuotantoelämiä, vaikka niiden pitämiseen ei vaadita maatilaa. Jopa joissakin pienemmissä taajamissakin se voi olla mahdollista. Asia kannatta tarkistaa kunnan/kaupungin järjestyssäännöistä tai kunnaneläinlääkäriltä. Joka tapauksessa kanojenkin pitäminen vaatii eläintenpitäjäksi rekisteröitymisen ja lisäksi pitopaikka pitää rekisteröidä. Lomake rekisteröitymiseen löytyy Ruokaviraston sivuilta osoitteesta Ruokavirasto.fi. Molempiin on oma lomakkeensa. Lomakkeet toimitetaan oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen toimistoon.

Sääntöjä, sääntöjä on kananpitäjän elämä tulvillaan

Kun sitten rekisteröityminen on kunnossa, täytyy miettiä missä kanoja pidetään. Kesähän nyt tulee, ulkona tietenkin, saatat arvella. Haluan vapaan kanan munia, luonnollisesti omien vaistojensa mukaisesta niiden saatava elää, ilmoitat jo tuohtuneena.

Kyllä, kyllä, mutta ne säännöt ja määräykset. Ensikin kanojen on päästävä suojaan yöksi ja orretkin on oltava. Onhan meillä tuo suoja, johon kanat voivat mennä halutessaan, saatat ilmoittaa ylpeänä. Ei riitä valitettavaksi, keväällä kanat eivät saa olla vapaana ulkona. Siipikarjan ulkonapitokielto on voimassa ajanjaksolla 1.3 - 31.5. koko maassa ja koskee kaikkia, myös harrastesiipikarjanpitoa. Poikkeuksia kuitenkin on ja sillä perusteella muutaman kanan omistajat voivat pitää lintujaan ulkona verkolla suojatulla ja katetulla alueella.

Miksi tällaisia sääntöjä? Säännöillä on tarkoituksensa, ei niitä ole kiusaksi tehty. Rekisteröitymisellä pyritään seuraamaan missä siipikarjaa pidetään ja helpottamaan jäljittämistä, jos se tulee tarpeelliseksi. Tämä ja keväinen ulkonapitonkielto on tarkoitettu suojaamaan meitä tarttuvilta eläintaudeilta. Maailmalla on esimerkiksi lintuinfluenssaa, jota emme missään nimessä halua Suomen siipikarjaan.

Erikoiset, ihanat kanat ulkomailta

No, entä ne ihanat. erikoiset kanat, joita näit matkallasi ja haluat ehdottomasti saada itsellesi. Elävien eläinten ja siitosmunien siirto sisältää riskin eläintautien leviämisestä. Siksi se on tarkoin säädeltyä ja/tai luvanvaraista.

Eu-maista, Norjasta ja Sveitsistä tuotaessa on kyse sisämarkkinakaupasta. Silti toimijan on rekisteröidyttävä Ruokaviraston eläinten terveys ja hyvinvointi –yksikköön noin kuukautta ennen suunniteltua kuljetusta. Rekisteröinti on maksullinen.

Pääsääntöisesti tuonti on luvallista, jos tuotavat eläimet täyttävät niille asetetut terveysehdot ja lähettävä jäsenmaa tai jäsenmaan alue on todistettavasti vapaa helposti leviävistä eläintaudeista. Eläviä kanoja ei suositella tuotavaksi vaan mieluummin siitosmunia.

Jos kuitenkin päätät tuoda, tuotavat eläimet tai siitosmunat on tarkastettava lähtömaassa ja tarkastuksen tekee virkaeläinlääkäri, joka antaa tarkastuksesta todistuksen. Tuodut on tuojan toimesta tarkastettava ja papereiden on oltava kunnossa. Tuoduista eristä on pidettävä kirjaa ja sitä lähtömaan tarkastustodistuksia on säilytettävä 5 vuotta. Virkaeläinlääkärillä on oikeus tarkastaa tuodut sekä kuljetuksen aikana että määränpäässä.

Ehei, en ole kananpidon vastustaja. Kanat ovat mukavia seurattavia ja niiden tuottamat munat herkullisia. Toivon kaikille kanaharrastajille mukavia ja iloisia päiviä kanojen kanssa. Ja toivottavasti myös huolettomia.

Tämä on viranomaisnäkökulma, jonka toivon auttavan aloittamista suunnittelevia, ei suinkaan pelottelevan.
Pikku tipuset pihalla.



19 kommenttia:

  1. Jep, tämä kyllä kuvaa tunnelmiani viime keväältä. Tuntui että vaikka kuinka etsii tietoa niin aina oli joku virallinen lomake lisää täytettäväksi tai muu yksityiskohta muistettavaksi. Mutta silti <3 Tuossa on muuten kuvissa hauskasti yksi tumma tipu mikä näyttää hyvin samanlaiselta kuin meidän työnimellä kulkeva M1 ja tuo vaalea selkäraidallinen taas muistuttaa meidän M3 tipua. Jännä nähdä miten värit kehittyvät eteenpäin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain määrin on tietysti ymmärrettävääkin, että valvotaan. Toisinaan se tuntuu kyllä menevän aivan överiksi.

      Poista
  2. Kananpitäjien onneksi byrokratia ei kuitenkaan ole läheskään niin sekamelskaa, kuin vaikka lampaiden kohdalla :) Siinä vasta soppa on jos kanoihin vertaa, loppupeleissä kanojen pitokin on kahden lomakkeen täyttämisen päässä ja rotujakin löytyy ihan täältä koto-Suomesta valittavaksi vaikka millä mitalla :) Näitä lupa-asioitakin on kuitenkin hyvä muistutella, tässä tuli hyvin tietoa kananpitoa aloittaville ja tuontia suunnitteleville <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii-in, kanoja ei sentään tarkitse yksilöittäin rekisteriin ilmoittaa niinkuin lampaat eikä syntymästä, tulosta, siirrosta ja lähdöstä ilmoittaa rekisteriin erikseen.

      Poista
  3. Kiitos tästä yhteenvedosta. Eräs tuttuni intoilee "lemmikkikanojen" perään, mutta turhan ruusuisin mielikuvin. Tiedän hänen innostuksensa lopahtavan heti, kun hän tämän lukee. Aion nimittäin linkittää postauksesi hänelle, koska hän ei uskonut sanoessani kanojen ottamisen vaativan rekisteröinnin ja muita edellytyksiä.

    VastaaPoista
  4. Ihanat kuvat! Minä en siipikarjan pidosta tiedä mitään, niin mielenkiintoista oli lukea millaisia säädöksiä niiden pitoon kuuluu! Mukavaa pääsiäisen aikaa♥

    VastaaPoista
  5. Hyvää tietoa kanojen hankintaa harkitseville.
    Mukavaa ja aurinkoista pääsiäistä.

    VastaaPoista
  6. Hyvä tietopaketti! Minunkin tekisi välillä mieli omia kanoja, mutta vaikka saisimme hyvin tehtyä kunnolliset tilat, niin talviaika mietityttää. Olimme niin pitkään kiinni hevostallin kanssa, että senkin tietää. On helpompi viedä koira hoitoon lapsille, kun järjestää joku kotiin kanojen hoitajaksi lomalle lähtiessä.
    Oikein hyvää Pääsiäistä Sinulle Tuula!

    VastaaPoista
  7. Kiitos tästä tietopaketista :)

    VastaaPoista
  8. En tiennytkään, että kanojen pito vaatiin noin paljon pyrokratiaa. Hyvää tietoa kanaharrastajille, luin mielenkiinnolla jos vaikka joskus kanoja olisi mahdollista pitää. Iloista pääsiäistä teille sinne kaikille sivekkäät mukaanlukien. 🐣 Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, eivät kylläkään ole omia vaan tyttären, mutta menee silti.

      Poista
  9. Omat kotikotkot ja niiden munat on kyllä maailman parhaita! Byrokratiaa on ihan kaikessa, vähempikin piisaisi. Toisaalta kun kanojen vaatiman infrastruktuurin kerralla laittaa kuntoon, niin se on sitten valmis pitkäksi aikaa.

    Jos tarkalleen laskee kanalan rakentelusta ja kaikesta ylläpidosta tulevat kulut, niin munien kilohinta on kyllä melkoinen :D Silti en pois vaihtaisi, joten tätä voi sanoa harrastukseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja näin jälleen huomaamme, ettei ruuan tuottaminen ole ilmaista, niinkuin jotkut täysin tuottamisesta vieraantuneet kuvittelevat. Mutta on ihanaa, että haluat harrastaa. Ja omien tai yleensä läheltä tulevien pienten tuottamat munat ovat vaan niin hyviä.

      Poista
  10. Kyllä se on niin että jos kieltoja ei halua noudattaa niin kanoja ei kannata ottas ollenkaan. Hälyyttävän usein näkee päivityksiä missä kanat on irrallaan pihalla ulkonapitokiellon aikana ja jos joku huomauttaa asiasta niin asenne on lähinnä "ei koske minua".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se koskee kaikkia ja lintuinfluenssan leviämisen ehkäisy on syynä.

      Poista