sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Saitko taitoja vanhemmiltasi?

Voiko taito olla esivanhemmilta tuleva taito tai taipumus. Usein sanotaan, että on joko perinyt tai ei ole perinyt kädentaitoja vanhemmiltaan. Tai että on perinyt taipumuksen ja kiinnostuksen käsitöihin, käsillä tekemiseen.

Vai onko tämä vain vanhempien tai isovanhempien tekemisten ja suhtautumisen tiedostamatonta matkimista. Voiko lapsi siis saada kädentaitoihin taipumuksen geeneissä vai onko se opittu malli, jota toteutetaan.

Löytöjä kaapin kätköistä

Periymisen miettiminen tuli mieleen, kun tavaroistani löytyi isäni ja veljeni tekemiä puuesineitä. Isäni oli taitava mies monella tapaa. Hän oli vanhankansan mies, joka teki puusta tarvekaluja veistelemällä ja koriste-esineitä sorvaamalla. Esimerkkeinä mainittakoon puukauhat ja puurohiertimet, kynttilänjalat ja puukipot.
Isäni harjoitti elääkseen erilaisia käsityöammatteja, kuten räätäli, suutari, leipuri, tinuri ja nuohooja. Hän ei koskaan hyväksynyt ilman perustelua ilmoitusta, että en osaa. Hän kysyi ensimmäisenä, oletko kokeillut? Mistä voit tietää, että et osaa, jos et ole koskaan kokeillut.

Äitini teki niin sanottuja naisten käsitöitä. Hän ompeli, neuloi, kutoi mattoja ja raanuja sekä merkkasi. Ja se on mielestäni merkille pantavaa, että hän opetteli virkkaamaan vanhoilla päivillään ja innostui siitä niin, että virkkasi useita päiväpeittoja ja isoja pyöreitä liinoja, puhumattakaan valtavasta määrästä pienempiä virkkaustöitä.


Veljeni teki myös puutöitä, hän oli innostunut pahkoista ja työsti niistä pienistä pahkakupeista ja –maljoista pöytiin saakka. Myöhemmin hän innostui kanavatöistä ja kangaspuilla kutomisesta. Sain häneltä lahjaksi seinävaatteen, jonka hän oli kutonut.


Innostus käsitöihin on sisarelleni ominaista. Samoin minulle itselleni kuten Käsityökeskuksesta kirjoittamassani jutussa ilmenee. Omat lapseni näyttävät myös saaneen käsityögeenin ja vähän on jo viitteitä, että niin on myös lastenlasten kanssa. Saitko taitoja vanhemmiltasi? Vai hyppäsivätkö ne yhden sukupolven yli?

Oletettavasti ainakin taipumus kädentaitoihin ja kiinnostus käsillä tekemisestä kulkee suvuittain.  Onko Sinulla omakohtaista näkemystä asiasta tai onko lähipiiristä esimerkkejä puoleen tai toiseen?

13 kommenttia:

 1. Teen paljon käsitöitä. En muuta keksi kuin, että mummoni oli ompelija ammatiltaan. Tosin minä teen käsitöitä ennemminkin virkkuukoukku kädessä.Puutarhan hoito ei tunnu periytyneen mistään, vaan ihan itse keksitty harrastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan hoidosta puheen ollen äitini kasvatti aikoinaan kaikenlaista syötävää, mutta en tiedä oliko se vain pakon sanelemaa vai pitikö hän siitä myös. Minulle ja tyttärilleni se on rakas harrastus.

   Poista
 2. Kauniita puu- ja käsitöitä! Niillä on varmasti tunnearvoa sinulle. Tuo onkin kiinnostavaa pohtia, mikä on opittu taito tai kiinnostus, ja mikä tulee ns. verenperintönä. Itselläni on sekä äidin että isän puolelta suvuissa pitkälle taaksepäin käsityötaitoisia ihmisiä. Maaseudulla siihen on ehkä ollut pakko oppia, vaikkei olisi kiinnostanut. Sen vuoksi on vaikea vanhemmista sukupolvista päätellä, mitä on tehty olosuhteiden pakosta ja mikä omasta kiinnostuksesta. Isäni mummo (?) oli kylänkuulu erityisesti virkkuutaidoistaan, isänäiti kutoi paljon kangaspuilla ja teki paljon muitakin käsitöitä. Voisin kuvitella, että heillä on ollut sisäinen palo käsitöihin. Äitini on intohimoinen neuloja ja virkkaaja. Minäkin pidän käsitöistä, mutta mitään erityisempää paloa minulla ei niiden tekemiseen ole. Kummatkin vanhemmistani ovat tekeviä ihmisiä, ja se, mikä on minusta mielenkiintoista, on se, että meistä kolmesta sisaruksesta kaksi on selvästi samaa maata ja kolmas teoreettisempi älykkötyyppi. Isäni puolelta on periytynyt matemaattista lahjakkuutta meille kaikille, mutta on erikoista, että kädentaitoja/kiinnostusta niihin on annettu yhdelle hyvin säästeliäästi. Kiinnostus puutarhanhoitoon on varmasti minulla sekä opittua että synnynnäistä, sillä äitini kanssa puuhailin kasvimaalla ja kukkapenkeissä, ja isäni kanssa liikuimme paljon luonnossa. Äkkiseltään tuli tällaisia mieleen. Mukavaa viikkoa ja alkanutta uutta vuotta!

  VastaaPoista
 3. Taitavia sukulaasia sulla. Ihana seinävaate ja harvinaane, miähen tekemä. Kyllä jonkimmoone tekemisen/tekemättömyyren taipumus periytyy, mitä sitte ympäristö muakkaa. Mun mumma (äiteenäitee) oli eläässään innokas käsitöiren tekijä. Oma äitee ei niinkää. Ohan seny sukkia kutonu ja pöytäliinoja virkannu aijankulukseen. Mä taas tykkään värkätä käsilläni ja käsillä tekemine onki seurannu mua läpi elämän, tavalla tai toisella. Suuri inspiraationi on ollu mun kummitäti, jokei oo mulle mikää verisukulaane, mutta o kuitenki innokas ja taitava käsityäihimine. Kummitärin tytär ei oo tainnu saara koskaa yhtäkää käsityätä valamihiksi asti omin avuun. On tainnu muutenki periä geeniä enemmä isältänsä (mun enoolta). Ollahanki joskus vitsaaltu, että onkohan tyttäret menny sekaasin. Mun oma tytär on innostunu sisustamisesta ja ny tuntuus puutarha/kasvikuumeski nousevan. Kyseli viikolla jopa viherkasvien jakopalojen perähän. Käsityät ei niinkää innosta, ainakaa viälä. Mun toine poika o sisustaja, toista ei voisi vähempää kiinnostaa. Serkun kaikki tyttäret o palio aktiivisempia ku äiteensä. Geenit antaavat pohojavireen, mitä ympäristötekijät muakkaa. Moon sitä miältä.

  VastaaPoista
 4. Kauniita, taitavien käsien tekemiä töitä. Hyvin usein kädentaidot periytyvät ja kulkevat suvussa isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle.

  VastaaPoista
 5. Kyllä ne varmaan jollain tapaa on periytyvää nämä kädentaidotkin. Myös oma esimerkki varmasti myös vaikuttaa.

  VastaaPoista
 6. Onpa ihana kuulla, että virkkaamisen voi opetella vanhoilla päivilläänkin! Ihailen aina virkkuutöitä, mutta muistissani on vain koulussa tehdyt harjoitelmat. Jospa siis sittenkin...

  Oma isoäitini oli kyllä taitava virkkaaja, eli kai se kiinnostus sieltä suunnalta tulee.

  VastaaPoista
 7. Your Affiliate Profit Machine is ready -

  And making money with it is as simple as 1 . 2 . 3!

  Here is how it all works...

  STEP 1. Input into the system which affiliate products the system will promote
  STEP 2. Add PUSH BUTTON TRAFFIC (it LITERALLY takes JUST 2 minutes)
  STEP 3. See how the affiliate system explode your list and sell your affiliate products all on it's own!

  Are you ready to make money ONLINE???

  Check it out here

  VastaaPoista