maanantai 4. maaliskuuta 2019

Eteneminen ja esittely

Suuntana omavaraisuus yhteispostuksen toinen osa on nyt vuorossa. Tarkoitus on kertoilla hieman suunnitelman etenemisestä ja esitellä blogia ja kirjoittajaa.

Blogi on perustettu laajentamaan ja laventamaan Facebook-sivua. Alunperin tein Maalaiskaupungin pihalle Facebook-sivun dokumentoidakseni pienen rivitalonpihani muutosta tylsästä rikkauohottuneesta nurmikkoläntistä mieleisekseni. Ajan myötä huomasin haluavani laittaa ylös hieman enemmän kuin Facessa tuntui olevan helposti toteutettavissa.
Maalaiskaupungin pihan esittely.
Maalaiskaupungin pihaa





























Piha on siis pieni, suuri rivitalopiha, jonka muuttumista tekijänsä näköiseksi blogissa seurataan ja sijaitsee 5/6 vyöhykkeellä. Piha elää ja muuntuu haltijansa mielenkiinnon, kiinnostuksen ja jaksamisen rajoissa. Lisäksi kerron myös toisen pihan muutoksesta puuharrastajan pihasta lapsiperheen puutarhaksi.
Kesäkeittiö ja lasiterassi
Kesäkeittiö ja terassi




















Sivujuonteena kirjoittelen joskus harrastuksista ja muista kiinnostuksen kohteista vaihtelevasti. Pihan pyrin kuitenkin pitämään pääosassa.

Kirjoittaja itse on eläkeajan kynnyksellä oleva entinen maatilan emäntä, nykyinen virkahenkilö, joka muuttuneen elämäntilanteen johdosta ajautui taajamaan rivitaloasujaksi. Piha on henkireikä ja voiman tuoja vaihtelevissa elämän käänteissä. 

Nyt odotan innolla kevättä, että pääsen jälleen kokeilemaan tuleeko minun hyötytarhailusta mitään. Suunnitelman eteneminen tapahtuu tällä hetkellä pelkästään paperilla. Tehtynä on alustava kylvösuunnitelma kasvulaatikkoon. Ja no, muutama valmiiksi hankittu siemenpussi on myös.

  • herne, todennäköisesti sokeriherne
  • punajuuri tai lehtikaali
  • persilja
  • salaatti
  • porkkana
  • samettikukka
Hyötytarhurin siemeniä kevään kylvöjä varten.
Siemeniä



Lisää siemeniä kevään kylvöihin.
Lisää siemeniä


























Juuri niin, hyvin, hyvin vaatimaton suunnitelma hyötykasvien suuntaan. Tähän saakka ei ole ollut tässä pihassa kasvamassa mitään varsinaisesti. Pari ruukkua terassilla, siinä kaikki. 


Omavaraisuus yhteispostauksen 2-osan kirjoittajia ovat lisäksi:

6. Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/03/04/osittainen-omavaraistalous/
7. Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/03/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-2.html
8. Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/03/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
9.Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-mutta-millainen-porukka-taalla-suunnistaa
10. Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1799
11 Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/03/suuntana-omavaraisuus-kuka-mita-ja-miksi.html
12. Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/03/omavaraisesti-oma-itseni.html
13. Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/03/02/inventaario-pakastimessa
14. Caramellia https://caramellia.fi/pysaytyskuvassakaikkihyvin/
15. Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=1114
16. Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/03/mita-kuuluu-kevaan-odotukseen.html
17. Luomulaakso https://luomulaakso.fi/luomulaaksossa-elellaan-astetta-ekologisemmin-muttei-unohdeta-nykymukavuuksia/
18. Kohti laadukkaampa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/03/askeleita-kohti-omavaraisuutta-2.html
19. Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/03/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-2-keta.html
20.  Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/punainen-mokki-ja-perunamaa/(avaa uuden välilehden)
21. Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/03/vaaran-vankyran-talon-vaki.html
22. Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/arvot-ja-aika-values-and-time.html
23. Pienen pieni Farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=390
24. Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/03/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-2.html



48 kommenttia:

  1. Kevättä odotellaan jo täälläkin. Kylvösuunnitelmat ja siemenpussit tuovat kivasti jo kevättä, ainakin tunteen tasolla,lähemmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on huonot esikasvatusolot, niin täytyy pidätellä vielä hyvä tovi.

      Poista
  2. Siitä se kesä taas lähenee, siemenpusseja hypistellen.

    VastaaPoista
  3. Heti tuli ikävä kosmoskukkia :) Ne ovat kyllä upeita kun lähtevät kunnolla kasvuun. Viime vuonna meni aivan pieleen kaikki kosmosten viljelmäni, jälkikäteen harmittaa kun en kuvannut niitä pieniä rääpäleitä mitkä juuri ja juuri saivat kukkansa auki elokuun kuumuudessa :D Niillä olisi varmasti saanut jo jonkinlaisen palkinnon säälittävimpien kesäkukkien sarjassa. Mutta jospa tänä vuonna olisi paremmat olosuhteet myös kosmoksille :)

    VastaaPoista
  4. Hienosti rivitalossakin voi viljellä monenlaista hyödyllistä. Oletko käyttänyt seinäkkeitä tai amppeleita lisäviljelytilaa varten vai kasvatatko kaiken maassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amppeita olen kokeillut ja ruukkuja myös, seinäkkeitä en.

      Poista
    2. Mä juuri ihastelin yhden rivitalon reuna-aidan viereen kasvatettuja säleikköomenapuita.. että ne teki aidasta hienon, ja veivät ihan käsittämättömän vähän tilaa ja kuulemma tuottivat hyvin omienoitakin :)

      Poista
    3. Tiedätkö olivatko varttaneet itse, vai saako jostain sopivia taimia säileikköihin?

      Poista
  5. Ihanat nuo pinkit reunakivet. Pitää varmaan uhrata muutama ajatus myös kukkapenkin reunoille tulevana kesänä.

    VastaaPoista
  6. Itselläkin on tulossa rivitalon takapihalle aika kattava yrttimaa.

    VastaaPoista
  7. Oli piha pieni taikka suuri, ilo jonka se voi tuottaa, on ihan ääretön :) Jostain syystä nämä pienen skaalan hyötyviljelmäprojektit kiinnostavat ihan erityisesti. Olen niin monesta suusta kuullut kaikenmaailman selityksiä, että "kyllä minäkin muuten viljelisin sitä ja tätä, mutta kun en asu maalla...". Taajama- ja kaupunkiviljelijät ovat kuitenkin mainio osoitus siitä, että kyllä missä vaan pystyy! :)

    Ihanaa kevään odotusta <3

    VastaaPoista
  8. Hauskaa, täällä on toinen pienessä tilassa viljelevä! Minä olen mm. ajatellut ympätä yhden kurpitsan kukkapenkkiin kun kaikki ei mahdu muuten. Kosmoskukkia täytyy kokeilla minunkin!

    VastaaPoista
  9. Hyvät kylvösuunnitelmat, sopivasti hyödyllistä ja myös kauniin kukkaisaa kylvettävää :) Sokeriherneistä ja porkkanoista tulee varmasti jo ihan mukavasti satoa.

    VastaaPoista
  10. Joskus voisi olla mukavampikin sellainen kompakti rivitalopiha, joka olisi tarkkaan rajattu. Siinä olisi työn oheen ihan tarpeeksi kuopsutettavaa. Mullakin ( niin kuin varmaan aika monella) on siemenpusseja jo pöydällä odottelemassa tulevaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se, ainakin tällaiselle vanhemmalle ja vähän vaivaiselle.

      Poista
  11. Loppujen lopuksi melko sama mitä pihallaan viljelee kunhan vain saa sormensa multaan upottaa.

    VastaaPoista
  12. Onnea kylvöihin! On niin mukava suunnitella ja nähdä mielessään onnistuminen. Varmasti saat herkkuja maisteltavaksi omasta takaa.

    VastaaPoista
  13. On tosi mukavaa katsella kuvia siitä, miten joku tila tai piha muuttuu ja kehittyy. Aika paljon hyötykasviksia pystyy pientalouteen tuottamaan ahtaallakin alueella, limittäin ja lomittain, aikaiset ja myöhäiset kasvajat toinen toistensa vieressä. Hyvät kunnon siemenvalikoima!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pitää tosiaan laittaa limittäin ja lomittain. Kun ennen sanoi isännälle, että käännäs tuosta pellon laidasta mulle kasvimaa ja toinen kynti ja äesti.

      Poista
  14. Sinulla on todella mielenkiintoinen projekti. Aiemmin asuin rivitalossa ja huomasin, että pihalla saa kasvatettua yllättävän paljon kaikenlaista. Ja niitä istutuksia tuli hoidettua hyvin, kun ne olivat lähellä ja näkymä piti pitää naapureille siistinä :)

    VastaaPoista
  15. Voi että miten voi innostua toisten eri tyyppisistä projekteista. Kiitos näistä!

    VastaaPoista
  16. Sitä kevättähän tässä odotellaan täälläkin. Hienosti sitä saa mahtumaan pieneen rivitalopihaankin vaikka mitä ja sinullakin varmaan entisenä emäntänä on sisäsyntyinen se kaipuu saada kädet multaan. Toimiiko joku amppelitomatti noilla korkeusasteilla, vai onko liian lyhyt kesä? No, jäin miettimään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minulla on nyt lasiterassi, jossa ruukkutomaatti ja amppelitomaatti ehtii oikein loistavasti. Avomaalla hyvin harvoin ehtii.

      Poista
  17. Yllättävän pienessäkin saa mukavan sadon aikaiseksi, ja onpahan helpompi pitää rikkaruho vapaana kun ei ole liian iso ala.

    VastaaPoista
  18. Voi että, ruukuissakin saa kasvatettua vaikka kuinka paljon satoa!

    VastaaPoista
  19. Mukava piha. Kevättä odotellaan täälläkin. Asuin yhdessä vaiheessa rivitalossa ja sielläkin kasvattelin ruokaa. Ruukuissakin saa hyvin kasvamaan melkein mitä vain! Kiitos, mukavasta postauksesta. :)

    VastaaPoista
  20. Kivan näköistä tuo vihreä-punertava salaattisekoitus ja ihanat kukat! Pitkästä aikaa minäkin aion kylvää kosmoskukkaa. Se on niitä vanhan ajan varmoja kesäkukkia, kuten kehäkukat :)

    VastaaPoista
  21. Mukavaa, kun innostuit taas muustakin kuin kukista.

    VastaaPoista
  22. Kasvattamisen ilo on taatusti yhtä iso, oli piha pieni tai suuri, ja pienellä pihalla on kuitenkin ihan omat etunsa, joista moni muu kommentoija on jo maininnut. Aurinkoista kevättä ja kylvöiloa sinne pohjoisempaan suuntaan Suomenmaata :)

    VastaaPoista
  23. Hienoa huomata, että pienelläkin pihalla saa tehtyä ja kasvatettua paljon! Kiva löytää blogisi; palailen lukemaan taas paremmalla ajalla. Ja kiitos kommentistasi blogissani <3

    VastaaPoista