maanantai 4. helmikuuta 2019

Talven kuulumisia ja suunnitelmia omavaraisuuteen

Seuraavan kasvukauden teemana on omavaraisuuden lisääminen. On toki sanottava, että se on varsin pienimuotoista.

Talvi etenee lumisena ja kohtalaisen kylmänä täällä meillä. Lunta on satanut aivan tarpeeksi, mutta kokemuksesta tiedän, että lumisateet jatkuvat vielä pitkään, samoin kylmät kelit. En ole talvi-ihminen, joten odotan kevättä todella innokkaasti. Maisema on kaunis, kun sitä saa katsella ikkunasta. Lumi on kyllä hyvä eristäjä ja suojaa kasveja. Täytyy siis olla iloinen, kun lunta on tullut.


Suunnitelmia

Suunnitelmia omavaraisuuteen

Talvi on siitä mukavaa aikaa, että uuden kasvukauden suunnitelmat laajenevat ja kaikki tuntuu mahdolliselta. Minulle se tarkoittaa, että aion istuttaa uuden hedelmäpuun istutusalueelle. Siitä tulee sen alueen keskipiste. Minulla on koristekasveihin perustuva piha, mutta nyt olen päättänyt muuttaa sitä hyötykasvatuksen suuntaan. Haluan saada pihastani marjoja ja vihanneksia. Piha on niin pieni, että kasvit täytyy harkita tarkoin. Haluan kokeilla marjasinikuusamaa. Ne täytyy laittaa pensasaidanteen osaksi. Se tarkoittaa, että aidanteesta täytyy siirtää muutama pensas pois. 


Kasvulaatikko 


on tämän kesän kasvimaa, uusi juttu tällä pihalla. Siihen tulee toistaiseksi vaatimattomasti  vihanneksia. Ja puutarhakeinu siirtyy jälleen. Saanenko sen siirrettyä pensasaidanteeseen. Keinun taakse istutan köynnöksen suojaksi naapurin suuntaan. 

Kukkapenkkiin tulee yrttejä, tilliä, persiljaa ja sitruunamelissaa, ne ovat myös koristeellisia ja sopivat siten mainiosti kukkapenkkeihin. Ruohosipuli ja mangoldi kuuluvat ensi kesänä kasvetettaviin kasvatettaviin. Tomaatti ja aremmat yrtit, kuten basilika kasvavat ruukuissa tarvittaessa lasiterassin suojissa. Mansikka tulee amppeliin. Tällä kertaa jotain muuta kuin maanpeitekasvina oleva ahomansikka.

Mansikka kasvaa maanpeitekasvina.
Koristemansikka

Oma suunnitelmani on vain suuret suuntaviivat nyt ensin ja tarkempi suunnitelma syntyy myöhemmin.

Tämä kuuluu Omavaraisuus blogien yhteispostaussarjaan ja on sen ensimmäinen osa.

Linkit muihin sarjan blogeihin:


Tsajut

Harmaa torppa

Riippumattomammaksi

Urban farming

Korkeala

Pienenpieni farmi

Palokankaan pientila


Iso-Orvokkiniitty

Metsäläisten elämää

Torpan Tyttö

Caramellia

Varmuusvara

Sarin puutarhat

Mrs Sinn

Villa Koira

Jovelan talopäiväkirja

Luomulaakso

Laura eli Javis

Airot ulapalla

Villa Valtaus

Villakotiranta

Farmer to Bee:


38 kommenttia:

 1. Minulla on vähän sama vaiva, en ole talvi-ihmisiä ja kovasti jo kevättä odotellaan, vaikka odottavan aika pitkä onkin. Mukavan kuuloisia suunnitelmia, hauska päästä seurailemaan kuinka siellä suunnitelmat tässä kevään mittaan kehittyvät! :)

  VastaaPoista
 2. Saat kuin saatkin lavakauluspuutarhasi :) Hyötykasveistakin löytyy hyvin koristeellisia lajikkeita, joita voi vallan mainiosti kasvattaa myös kukkapenkeissä, niin kuin olet suunnitellutkin. Itse ajattelin laittaa johonkin kukkapenkkiin pikkubasilikaa, sillä siitä kasvoi kesän mittaan niin suloisia pieniä pallopuita. Vähän niin kuin puksipuupalloja. Maku oli mielestäni kitkerämpi kuin tavallisessa maustebasilikassa, mutta saavatpahan kasvaa rauhassa :D Marjasinikuusama olisi minullakin haaveissa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan intopinkeänä ja odotan kevättä malttamattomana. Tuo on kyllä mielenkiintoinen, tuo pikkubasilika. Mukavaa viikkoa myös teille.

   Poista
 3. Susa/ Pienen pieni Farmi4. helmikuuta 2019 klo 14.28

  Pieni on kaunista ja varmasti kovasti arvostettua. Pienikin hyötykasvisato antaa tuntumaa omakasvatettuun ruokaan ja on ansaittu ylpeyden aihe. Mulla on yrttitarhassa mahdollisimman paljon pölyttäjiä houkuttelevia yrttejä. Ne on tuplakauniita kun niissä on usein perhosia.

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa mahtavalta voin jo kuvitella millainen ihana kesäinen tuoksuva puutarha hellii mieltä ja tarjoaa vielä ravintoakin. Mongoldi on kyllä hurjan kaunis kasvi varsinkin se punainen versio. Itse tyydyin valkoiseen, että erotan punajuuresta. Tulee kyllä kaunis puutarha. Seuraan mielenkiinnolla kuinka tämä etenee ja millainen väriloisto onkaan kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion laittaa noita värikkäämpiä tuonne kukkapenkkeihin, niin ei punajuureen sekoitu.

   Poista
 5. Omavaraisuus, vaikka vain vähemmässäkin määrin on hieno juttu. Itsekasvatetut hyötykasvit maistuvat aina parhaimmilta ja mikä parasta tietää taatusti miten ne on kasvatettu ja mitä suuhunsa laittaa. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli joskus isohko kasvimaa ja marjapensaita, mutta taajamaan muuton jälkeen ei ole ollut juuri mitään.

   Poista
 6. Meilläkin pitäisi lisätä mansikoita, niitä on naurettavan vähän ja ne ovat niin ihania juuria poimittuina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää nyt miettiä laittaisko metsämansikkaa maanpeitteeksi.

   Poista
 7. Minulla on marjasinikuusamaa. Marja on makea, kunhan ehtii kypsyä kunnolla, maku muodostuu vasta ihan lopuksi. Harmi vain, linnut ovat myös kovin persoja niille. Mansikkamaa on itselläni myös haaveena. Viimeksi tänään surin, että eipä riitä enää moneksi viikoksi mansikat pakkasesta, vaikka tänä talvena pakastettiin paljon enenemmän kuin edellisenä talvena.

  VastaaPoista
 8. Oletko muuten kokeillut leikata hedelmäpuita säleikkömuotoon? (http://doradi.kapsi.fi/f_somput.shtml) Näin juuri yhden pienen rivitalopihan jossa oli neljä upeaa omenapuuta aidan edessä vieden n. 20cm tilaa aidan vierestä. Vitsit, että ne näyttivät hienoilta.

  VastaaPoista
 9. Mukava lukea pienen pihan suunnitelmia, niistä voi varmasti ottaa oppia mekin joilla on vähän isompi piha ja kasvimaa. Mielenkiinnolla jään seuramaan suunnitelmiasi ja niiden toteutumista :)

  VastaaPoista
 10. Marjasinikuusama kiinnostaisi minuakin. Olen kuullut siitä paljon hyvää. Jos vielä löytyisi joku kohta semmoisellekin...

  VastaaPoista
 11. Minut on vallan yllättänyt, kuinka kaunis voi olla hyvin hoidettu hyötypuutarha! Meidän pihan upein kasvi ovat niinkin tavalliset omenapuut! Keväällä niiden kukkaloisto on upea ja kesällä niiden varjossa voi pitää vaikka puutarhajuhlat! Talvella omenapuut ovat myös kauniita lumihunnussaan :) raparperi menee taasen hyvinkin näyttävänä pensaana! Hyötykasveissa on tosiaan hirmu paljon kauniitakin kasveja.

  VastaaPoista
 12. Suunnitelmat tuntuuvat hyviltä. Eiköhän ne toteuru ja varmasti monta muutaki juttua.
  Laitoon kolome marjasinikuusamaa ja muutaman marijanki jo pääsin maistamahan. Toivottavasti talavehtiivat. Sitähän ei koskaa tiärä, vaikka niiren pitääski olla aika varmoja.

  VastaaPoista
 13. Talvi on siitä hyvää aikaa, että ehtii tehdä suunnitelmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on hyvää suunnitteluaikaa ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

   Poista
 14. Kevättähän tässä odotellaan, tällä erää tuntuu että lumitöitä on jo paiskottu tarpeeksi. Kuulostaa keinun siirtäminen ihan siltä, että jokos se ensivuonna päätyy naapurin pihaan? Toisaalta siihenkin saattaa saada roikkumaan vaikka amppelitomattia ja mansikkaa, kaikki tila hyötykäyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En aikonut siirtää keinua ihan naapurin pihaan, mutta rajalle kyllä ja ihan totta amppeliahan siihen voi ripustaa.

   Poista
 15. Marjasinikuusama olisi tännekin tervetullut kasvatti. Mietin olisiko sitä mahdollista istuttaa muutamia kappaleita herukkapensaiden väleihin? Täällä on siis 50 vuotta vanha herukkapensaiden rivistö, niiden väleissä on tyhjiä kohtia mihin mahtuisi lisäämään jotain. Ehkä linnutkaan eivät löytäisi marjoja niin helposti jos olisivat vähän niinkuin muiden pensaiden seassa?

  VastaaPoista
 16. Kiitos, että muistutit yrteistä kukkapenkissä. Itselläni edessä ison kukkapenkin rakentaminen keväällä ja ihan olin unohtanut, että yrtit sopisivat sinnekin mainiosti ja samalla säästäisin tilaa kasvimaalta.

  VastaaPoista
 17. Marjasinikuusama oli minunkin listalla jonain vuonna, mutta jostain syystä jäi hankkimatta. Olisiko ollut taimista silloin pulaa tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on helposti syynä. On ollut itsellänikin, jonkun halutun kasvin kohdalla.

   Poista
 18. Mukavaa, että on muitakin ei-talvi-ihmisiä :) Etsin uusia puutarhablogeja luettavaksi ja päädyin tänne. Tervetuloa myös Mielen Lumoon! Ps. Siemenarvonta käynnissä ysisynttäreiden kunniaksi, jos suorakylvettävät unikot kiinnostavat.

  VastaaPoista
 19. Tänä vuonna on ollut kunnon talvi, myös meillä täällä, jossa talvi on usein vähäluminen. Nyt kun ollaan helmikuussa, sitä jo haluaisi kiirehtiä kevääseen ;)

  Meillä on marjasinikuusamaa (smurffimustikkaa) muutama puska, mutta eivät ole oikeen viihtyneet. Liekö paikka väärä vai mikä mättää, mutta marjaa eivät ole jaksaneet viime kesänä tehdä lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä seudulla ei juuri tarvitse arvailla, että tuleeko kunnon talvi vai ei. Saahan nähdä miten minun marjasinikuusaman käy.

   Poista